hur man tar kollagen

Collagen

Vilken form av kollagen är bäst?

Du känner säkert redan till de ändlösa fördelarna med att lägga till kollagen till din dagliga kost. Tack vare sin stigande popularitet finns kollagen nu tillgängliga i flera olika former för att passa just dina behov och förutsättningar. Från hydrolyserade kollagenpeptider i pulverform och veganska kollagentillskott till färdigblandade shots med flytande, marint kollagen. Det breda utbudet kan helt klart kännas överväldigande och det kan vara svårt att veta vilket man ska välja.

Här är en tabell som jämför 3 vanliga former av kollagen:

Fördelar Nackdelar Hur man tar det
Pulver
 • Mångsidigt och kan blandas med vatten, juice, smoothies, fitnessdrycker eller mat
 • Kommer i burk eller smidiga portionspåsar
 • Finns i både smakfria och smaksatta varianter
 • Finns som mejerifritt, glutenfritt och låg-kalori
 • En del tycker att de smakfria varianterna fortfarande märks av när det blandas i olika drycker eller mat.
De flesta kollagenpulver kommer i smidiga portionspåsar så att du inte behöver tänka på doseringen själv utan du får i dig den mängd kollagen som företaget bestämmer. Om ditt pulver kommer löst i burk får du ofta en anpassad skopa och en beskrivning om hur många skopor som du borde ta för att få rätt mängd kollagen varje gång du använder det. Båda delarna bör däremot nämna hur ofta och när du borde ta detta vilket också underlättar för att veta när det är bäst att ta ditt kollagen.
Kapslar
 • Behöver inte blandas ut i dryck eller mat
 • Fria från mejeriprodukter, laktos och gluten.
Du kan behöva ta mer än en kapsel om dagen för att få den optimala dagliga doseringen. Precis som med andra kosttillskott i kapsel- eller tablettform så sväljer du kapslarna med ett glas vatten. Följ alla rekommendationer som mängd och när det borde tas som står på burken för att få i dig optimal mängd kollagen.
Flytande shots
 • Kommer oftast i färdigdoserade flaskor eller paket.
 • Lätta att ta med sig och dricka vart som helst.
 • Kanske inte finns med en smaksättning som du tycker om.
 • Det kan ibland vara mer komplicerat att dosera upp själv.
 • Bara välj ett märke som du tycker ger dig tillräcklig bra styrka och med en god smak som du tycker om.
 • Du kan sedan ta den med dig om du skulle behöva och har möjlighet till det.

Hur mycket kollagen ska jag ha per dag?

Mängden kollagen du ska ha per dag beror på flera faktorer - hur gammal du är, hur aktiv du är, din kost och ditt dagliga näringsbehov. Det finns däremot inte någon rekommenderat dagligt intag av kollagen. Men vi rekommenderar däremot att ett dagligt intag av 1000 mg är alltid en bra start.

Denna mängd är även något som visat sig vara bra för både muskler, leder och ben. Samt att få i sig minst 1000 mg kollagen om dagen har varit bra för ens naglar också.

De flesta kollagentillskotten däremot är tillverkade på animaliska produkter, och som vegan/vegetarian kan man därför fråga sig om det finns alternativ att ta. Vi på WeightWorld har därför satt oss in för att ge alternativ till veganer och vegetarianer i form med både vårt Vegan Kollagen men även våra andra produkter av marina kollagen tillskott som du kan läsa mer om här.

Hur lång tid tar det innan kollagenet ger effekt?

Många har redan börjat se resultat redan efter 4 veckor dagligt intag. Efter ett par månader däremot har man börjat märka att fuktbalansen i huden har förbättrats (1), ens hår har blivit starkare (2) och du kan märka att dina leder är rörligare (3), och att din muskelstyrka (4), och bendensitet har förbättrats (5).

Fördelarna med kollagentillskott kan dock variera från person till person beroende på kosthållning, fitnessrutin och livsstil. Precis som med andra tillskott kan du behöva prova ett par stycken innan du hittar ett som passar och fungerar för dig.

Andra intressanta artiklar