9 essentiella aminosyror som alla atleter behöver

Vad är aminosyror?

aminosyror

Aminosyror är kända som “livets byggstenar” och är de substanser som byggs samman för att bilda proteiner. De har flera viktiga funktioner i kroppen, såsom att bygga och reparera muskelvävnad, att ge naturlig energi, hjälpa till att bryta ned maten vi äter och stötta en hel del andra kroppsfunktioner. De är med andra ord en nyckelkomponent för fitness och hälsa som vi behöver ge våra kroppar, och om du tränar eller är en hängiven atlet är det ännu viktigare.

Vilka är de 9 aminosyror som är viktiga för atleter?

Allt som allt finns det 20 olika aminosyror som kroppen kan använda. De delas in i tre grupper: essentiella, icke-essentiella och villkorade. Icke-essentiella aminosyror bildas naturligt i kroppen och vi behöver därför inte få i oss dem genom kosten. Villkorade aminosyror behövs vanligtvis inte i en frisk kropp men kan behövas vid sjukdom eller stress när kroppen är ansträngd. De 9 essentiella aminosyrorna å andra sidan är nödvändiga för kroppen men vi kan inte producera dem själva och vi måste därför få i oss dem genom maten som vi äter. Det är därför de fått namnet “essentiella aminosyror” och de är särskilt viktiga för atleter. De 9 essentiella aminosyrorna är:

 1. Fenylalanin
 2. Valin
 3. Treonin
 4. Tryptofan
 5. Methionin
 6. Leucin
 7. Isoleucin
 8. Lysin
 9. Histidin

Fördelarna med ett kosttillskott med aminosyror

Ett av de bästa sätten att få i sig rikligt med specifika aminosyror är genom att ta ett naturligt kosttillskott. Det finns flera olika kosttillskott med aminosyror på marknaden som riktar sig till atleter så det handlar om att hitta ett som passar dig, din kropp och din livsstil. Här är några generella fördelar du kan få ut av dessa kosttillskott:

 1. Boostar din allmänna atletiska förmåga
 2. Du får en jämn och balanserad dos varje dag
 3. Muskeltillväxt och gains
 4. Minskar trötthet och utmattning
 5. Kortare återhämtningstid
 6. Minskad ömhet i musklerna
 7. Bättre uthållighet
 8. Kraftfull fettförbränning
 9. Ökat mentalt fokus

Varför är aminosyror och proteiner så viktiga vid träning?

Träning

Många tror att atleter främst behöver kolhydrater för att få energi till sin träning, men de behöver en balanserad kost med högt proteininnehåll. Det är för att protein är nödvändigt för kroppen och kroppens förmåga att bygga och reparera muskler. Det ger också energi och en kortare återhämtningstid. Atleter som inte får i sig tillräckligt med protein kan därför känna sig trötta och utmattade och uppleva att det blir svårare att hålla efter musklerna och kroppen i allmänhet. Det kan ha en stor påverkan på deras prestationer och visar på vilken stor roll proteiner och aminosyror spelar i en atlets kost.

Mat som är rik på aminosyror

Din kropp kan, som sagt, inte själv producera dessa 9 essentiella aminosyror men tack och lov finns det massor med naturliga livsmedel som förser dig med dem. De vanligaste källorna till proteiner och aminosyror är kött och andra animaliska produkter, men det finns även vegetariska källor du kan vända dig till om du är vegan eller vegetarian. De är alla ganska vanliga livsmedel som du kanske redan äter mer eller mindre ofta så det handlar mest om att få i sig tillräckligt och hitta det intag och den balans som är rätt för dig och dina behov.

Allätarens källor till aminosyror

köttätare-källor
 • Rött kött
 • Fågel
 • Fisk
 • Ägg
 • Ost

Veganvänliga källor till aminosyror

 • Sojaprotein
 • Nötter
 • Frön
 • Quinoa
 • Svarta bönor
 • Linser
 • Vetegroddar
 • Legymer
 • Svamp

Andra intressanta artiklar

Dela med