GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Våra 3 mest effektiva tips för ökad ämnesomsättning

Vad är en långsam förbränning? Hur påverkar det din vikt, och kan du göra något för att påskynda den?

Det är inte ovanligt att människor skyller sin viktökning på en långsam ämnesomsättning. Människor världen över försöker skära ned på kaloriintaget och utföra regelbunden motion men de går fortfarande inte gå ner i vikt. Den enda anledningen många människor kan hitta till detta är en långsam förbränning.

Vad är ämnesomsättning och metabolism?

Förbränningen är även känd som metabolism och beskriver alla de kemiska processerna som pågår kontinuerligt inne i kroppen när kroppen omvandlar maten vi äter till energi som använd av cellerna. Vilket energibehov våra kroppar har varrierar beroende på saker som kön, muskelmassa och aktivitetsnivå.

Det finns många hjälpmedel online som du kan använda för att räkna ut ditt dagliga energibehov.

Är jag överviktig på grund av en långsam ämnesomsättning?

En trakorg fylld med broccolli, gul lok och sparris mot en vit bakgrund

Ofta är fettförbränningen inte anledningen till att du går upp i vikt utan det beror sannolikt på att du äter och dricker mer kalorier än du förbränner. I själva verket tycks det tvärtom: överviktiga människor kan faktiskt ha en högre förbränning än magrare motsvarigheter, detta återspeglar kraven på att upprätthålla en större kroppsstorlek.

Det kan vara svårt att acceptera, men att anpassa mängden kalorier du äter är ofta nyckeln till att förlora vikt. Du kan öka förbränningen och din viktnedgång samtidigt minska hungerkänslan med hjälp av ett naturligt kosttillskott för viktminskning och ökad ämnesomsättning med grönt kaffe.

Har vissa människor en snabbare ämnesomsättning än andra?

Kroppsstorlek, ålder, kön och gener spelar alla en roll för att bestämma din ämnesomsättning. Muskelceller kräver mer energi att underhålla än fettceller, så folk med högre andel muskler tenderar att ha en högre ämnesomsättning.

När vi blir äldre tenderar vi att få mer fett och förlora muskler. Detta förklarar varför förbränningen tenderar att minska med stigande ålder vilket gör att det blir svårare att gå ner i vikt när man blir äldre.

I allmänhet så tenderar män till att ha en snabbare förbränningshastighet eftersom de har mer muskelmassa, tyngre ben och mindre kroppsfett än kvinnor, vilket är anledningen till deras dagliga kaloriförbränning är högre.

Din förbränning kan delvis bero på dina gener, även om detta ännu inte är helt klarlagt. Gener spelar definitivt en roll i mängden muskelmassa och din förmåga att öka muskelmängden, vilket båda två påverkar din ämnesomsättning.

För att göra ett långt svart kort - ja, vissa människor har snabbare ämnesomsättning än andra. Det är alltså sant att det är lättare för vissa att gå ner i vikt.

Vad kan jag göra för att påskynda min förbränning?

Det hävdas att vissa livsmedel och drycker kan öka din ämnesomsättning inklusive grönt te, svart kaffe, kryddor, kosttillskott och energidrycker. Även om du inte alltid har mycket kontroll över hastigheten på din ämnesomsättning, kan du kontrollera hur många kalorier du förbränner genom din nivå av fysisk aktivitet. Ju mer aktiv du är, desto mer kalorier bränner du

Här är några av de tre mest effektiva sätten att bränna kalorier:

Konditionsträning

Konditionsträning är det mest effektiva sättet att bränna kalorier. Du bör sträva efter att göra 150 minuters konditionsbaserad träning såsom promenader, cykling, aerobics och simning per vecka. Du kan nå detta mål enkelt genom att utföra 30 minuters träning fem dagar i veckan eller bryta ned din aktivitet i olika sessioner på 10 minuter. Utför du detta kombinerat med en sund kost så är du på god väg att gå ner i vikt.

Var aktiv

Att vara i ständig rörelse ökar förbränningen betydligt mer än om du sitter still. Vissa sjukdomar och tillstånd kan bromsa en persons fettförbränning, såsom en nedsatt sköldkörtelfunktion, men allt som oftast, är det en fråga om kaloriintag för att gå ner i vikt.

Om man sitter på kontoret kan man känna att det är svårt att röra på sig. Använd din lunchrast! Även om det är viktigt att få sätta sig ner och äta kan det vara skönt att sträcka på benen i alla fall 15 minuter. Promenader är även lätt att få in i vardagen genom att till exempel gå av bussen några stationer tidigare än vanligt och promenera sista biten.

Styrketräning

Muskelvävnad bränner fler kalorier än fettvävnad, så genom att öka din muskelmassa hjälper du kroppen att gå ner i vikt. Sikta på att göra muskelstärkande aktiviteter två eller flera dagar i veckan och arbeta med alla stora muskelgrupper (ben, höfter, rygg, mage, bröst, axlar och armar). Exempel på muskelstärkande träning omfattar lyft av vikter och högintensiv motion och resultatet kan ofta maximeras i kombination med ett naturligt kosttillskott, till exempel grönt kaffe av orostade kaffebönor.

Om du inte är medlem på ett gym kan du enkelt träna styrketräning hemma. Du behöver inte ens ha vikter tillgängliga! Tyngre böcker eller vattenfyllda pet-flaskor fungerar utmärkt som redskap. Prova på dessa övningar för styrketräning hemma:

- ARMHÄVNINGAR

En kvinna i traningsklader utfor armhavningar pa en yogamatta

Armhävningar är en av de populäraste och mest hatade övningarna som finns. Det kan vara väldigt tungt och jobbigt men är otroligt effektivt. Du behöver inte heller några vikter förutom din egen kropp vilket är smidigt när man tränar hemifrån.

- KNÄBÖJ MED VIKT

en man i blaa shorts och gratt linne gor knaboj, squats

Benböj tränar precis som namnet avslöjar benen och är en effektiv övning. För att göra det lite svårare kan man lägga till en bok som vikt. Håll i boken med armarna utsträckta över huvudet för att träna armarna samtidigt som du gör själva benböjet lite jobbigare.

Om du vill göra det ännu jobbigare för dig själv kan du göra det med ett litet hopp efter varje benböj. Utför övningen som vanligt men hoppa upp när du ska resa dig upp. Detta leder till att övningen blir både svårare och svettigare och kan öka förbränningen effektivt eftersom du får in både styrka och höjer pulsen.

Andra intressanta artiklar