Den Ultimata Guiden Till Att Förbereda Matlådor

Får du ut det mesta av din näring? Det är lätt att man inte alls gör det trots att man tror sig äta hälsosamt. Ett sätt att se till att du får i dig all näring är genom att förbereda dina måltider. Genom att göra detta kan du reflektera över vad din kropp behöver i din matlagning, få i dig ordentligt med näring och få goda matlådor!

Det måste inte ens handla om att vara nyttig! Matlådor kan vara ett jättebra sätt att spara pengar på. Och vi har alla varit den som suttit på kontoret med en torr macka från närmaste affär medan man avundsjukt tittar på kollegans smarriga, hemlagade lunch. Meal-prepping är ett bra sätt att se till att du slipper sitta där med din tråkiga macka. Här är vår steg för steg guide till måltids-prepping.

Steg 1. Börja Med Dig

ett lysande hjarta i rod neon pa en svart bakgrund

Det bästa sättet att börja på när det kommer till att göra matlådor är att tänka på vad din kropp behöver. Vill du få mer och större muskler? Se till att ha mycket protein i din mat. Springer du mycket? Då kanske du ska testa en diet med mycket kolhydrater. Försöker du gå ner i vikt? Då kan du fundera på att undvika socker. Vad du vill få ut av din matlagning är det som ska ligga till grund för hur du lagar mat och vad dina matlådor består av. Med mat är möjligheterna oändliga!

Steg 2. Gör Research

en person skriver i ett anteckningsblock samtidigt som den sitter framfor datorn

Nästa steg är att komma på vad du vill äta. Samla på dig en lista med recept - du kan hitta många hos oss här - för alla huvudmåltider (frukost, lunch och middag) och skriv ner alla ingredienser (speciellt de vanligaste så du inte köper på dig för mycket av det du redan har). Använd sedan detta till att bygga ett veckoschema för dig själv med dessa recept och ingredienser. Tänk på att lägga till nyttiga snacks också!

Steg 3. Fyll På Skafferiet

flera metallburkar med kryddor star pa en hylla mot en bla vagg

Innan du så mycket som rör en skärbräda, ska du hitta alla alla kryddor och örter som finns listade i dina olika recept samt oljor och olika vinägers etc. Sen ska du göra det till ditt uppdrag att fylla skafferiet med dem alla. Att ha allt detta hemma från första början kommer spara dig mängd med tid och du kommer slippa skippa väsentliga örter och ingredienser för att du glömde köpa det.

Steg 4. Ha Koll På Affären

en kundvagn star mellan tva rader av hyllor i motljus

Så, nu när du vet vad du vill kan du gå ut och köpa alla ingredienser för den första veckan i ditt schema ... MEN VÄNTA! Var noga med att titta online och se vad dina lokala butiker erbjuder och vilka ingredienser du kanske behöver köpa hos andra eftersom de kanske inte har allt du behöver på ett ställe. Detta tjänar också som ett bra verktyg för att priskontrollera och jämföra för att hitta den bästa affären för dig!

Steg 5. Ha Alltid En Plan B

en man i shorts star med fotterna pa tva pilar, en sager plan a och en sager plan b

Du riskerar alltid chansen att du kommer till affären för att köpa dina ingredienser bara för att få reda på att de inte har allt det du behöver. Du borde alltid ha ett back-up recept redo för veckans meal-prep för att undvika att trilla ihop i en gråtande hög mitt i mataffären. Försök även att vara kreativ med ditt recept. Om en bit saknas kanske den kan bytas ut mot något liknande så slipper du byta till ett helt nytt recept!

Steg 6. Frys Rester

ett kylskap fyllt med forpackningar med olika gronsaker

En annan positiv sak med att göra matlådor är att det kan hända att du ofta får rester över. Detta betyder inte alls att du ska kasta massa mat. Det fungerar utmärkt att frysa ner rester och äta de senare! Om du märker att du har väldigt mycket rester efter varje måltid kan du göra så att du planerar måltiderna för måndag-fredag och så äter du rester på helgerna. Detta är inte bara lätt men kommer spara dig massa pengar och tid som annars hade spenderats i köket eller på att välja mat från en take-away meny!

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med