• Pengarna-tillbaka-garanti

    Gäller på utvalda produkter

  • Gratis frakt vid köp över 499 kr

    Beställningar innan 17:00 skickas samma dag

  • Alltid säkra betalningsmetoder

    Välj bl.a. mellan Klarna, kortbetalning & banköverföring.

Bildrubrik för Baobab

Baobab

en kvist med grona blad och en gron frukt mot en vit bakgrund

Baobab har använts medicinskt i århundraden för att behandla allt från feber, malaria och gastrointestinala problem till C-vitaminbrist i Afrika och Asien. I länder i Europa har dock denna något syrlig frukt med en citrussmak i stort sett vart okänd - tills nyligen. Då allt mer forskning har visat på hälsofördelarna med tillskottet har människor över hela världen börjar visa intresse för produkterna.

De flesta av de potentiella hälsoeffekterna av baobab och dess friska motsvarighet beror till stor del på de ovanligt höga halter av C-vitamin som denna exotiska superfood innehåller. En 100-grams portion av baobab har rapporterats innehålla upp till 500 milligram vitamin C - som är nästan 10 gånger den mängd C-vitamin finns i en motsvarande portion färska apelsiner. I själva verket anses detta vara en av de allra bästa källorna till vitamin C i världen och endast en handfull av livsmedel – så som Kakadu plommon, Camu Camu, Acerola och nypon - slå denna super frukt i form av C-vitamininnehåll. Det finns ett flertal hälsoskyddande egenskaperna hos baobab som vi beskriver på den här sidan.

Fördelar för huden

Livsmedel rika på C-vitamin är riktiga för att upprätthålla en ung och slät ut. Vitamin C hjälper till att tillföra och öka produktionen av kollagen och elastin i kroppen vilket är två strukturella proteiner som ger din hud stöd och elasticitet. Förutom att vara en naturlig källa till vitamin C så har baobab visat sig besitta starka antioxidativa egenskaper, vilket ytterligare kan öka fördelarna med denna super frukt för huden. Som ni kanske redan vet så kan antioxidanter neutraliserar fria radikaler, instabila atomer och molekyler vilka kan orsaka skada på din kropp på cellnivå, detta ökar risken för degenerativa sjukdomar och andra tecken på åldrande, inklusive rynkor och fina linjer på huden.

Baobab och viktminskning

Genom att lägga till C-vitaminrika livsmedel såsom baobab pulver (eller färska baobab frukt om du kan få tag på dem) till din diet kan också öka kroppens fettförbränning under ett träningspass - särskilt om din nuvarande kost inte innehåller tillräckligt med vitamin C.

Forskare från Arizona State University upptäckte att personer med lågt intag av vitamin C förbränner 25 procent mindre fett under en 60-minuters promenad på ett löpband jämfört med de som hade tillräckliga nivåer av vitamin C i blodet. De potentiella viktförlusteffekterna av vitamin C kan kopplas till det faktum att den behövs för framställning av karnitin, en förening som uppmuntrar kroppen att omvandla fett till bränsle, i stället för att lagra det som kroppsfett. På grund av detta kan baobab också hjälpa människor att gå ner i vikt på grund av dess effekt på matsmältningen.

Förebyggande behandling mot sjukdomar

Livsmedel som förser kroppen med massor av C-vitamin kan också hjälpa till att hålla ditt hjärta och övergripande hjärt-kärlsystemet friskt. En studie från University of California fann att deltagare som tog ett C-vitamin tillskott (som ger 500 milligram C-vitamin) dagligen i två månader höll sig betydligt friskare än de som inte tog tillskottet. Ny forskning tyder på att en persons C-vitaminintag är ett utmärkt mått på en persons risk hjärtsjukdom.

tva stora trad med gron krona och gron stam mot en vid bakgrund

Åderbråck och venös insufficiens är ytterligare exempel på hjärt-kärlproblem som ibland kan lindras genom att tillsätta C-vitaminrika livsmedel, såsom baobab i kosten. C-vitamin behövs för tillverkning av kollagen och elastin, bindväv som hjälper till att hålla vener stark och tonas, plus att det kan bidra till att öka cirkulationen i kroppen. Därför är det inte överraskande att låga nivåer av C-vitamin har associerats med åderbråck. De positiva effekterna av vitamin C på vener tros bli starkare när C-vitamin konsumeras tillsammans med vitamin E, så nästa gång du blanda dig en smoothie med baobabpulver, se till att lägga till en hälsosam källa till vitamin E (såsom mark valnöt) till mixen för att få i dig maximalt med näring.

Var kan man köpa ekologisk Baobab?

Då baobab är en relativt nyupptäckt superfood kan du ha svårt att hitta tillskottet i vanliga hälsokostbutiker i Sverige, särskilt om du letar efter baobab pulver av ekologisk kvalitet. Vi på Weightworld säljer 100 % naturligt ekologiskt pulver av baobab och beställer du idag så kan du få din leverans redan imorgon.

en illustrerad baobabs frukt i olika stadier. blomma, frukt, pulver och fron
* Resultaten från våra produkter kan variera beroende på användaren. Läs mer här.