Afrikansk mango - allt du behöver veta om superfrukten

Vad är afrikansk mango?

Afrikansk mango är en frukt som härstammar från de tropiska skogarna i Afrika och dess latinska namn är Irvingia Gabonensis. Den fuktiga afrikanska skogen är en perfekt miljö för mangoträden och det tros att afrikanska stammar har konsumerat trädets frukter i århundraden och har en smal kroppsbyggnad på grund av det.

Afrikansk mango eller vanlig mango: Vad är skillnaden?

Hur nyttigt är mango egentligen och främjar både vanlig mango och afrikansk mango viktminskning? Afrikansk mango skiljer sig från andra typer av mango. Största delen av frukterna som säljs i västvärlden kommer från Brasilien, Mexiko eller Kina och kallas Mangifera. De hör till en helt annan sort inom mangosläktet. Det finns ett urval av mer än 400 olika mangosorter tillgängliga på marknaden och Irvingia gabonensis tillhör en vild art som finns på Afrikas västkust.

Afrikansk mango hör till familjen Irvingiaceae medan vanlig mango tillhör Mangifera. Afrikansk mango är särskilt uppskattad för dess fiberrika innehåll och proteinrika frön.

Källa: National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine.

Varför är afrikansk mango nyttigt?

Du har kanske sett reklam om afrikansk mango på hemsidor eller blogginlägg om hälsokost, men varför är det så mycket prat om frukten och vad gör den egentligen?

Enligt en forskningsstudie som publicerades i Journal of Lipids in Health and Disease, har denna tropiska frukt ökat popularitet på grund av sin förmåga att reducera kroppsfett och sänka leptinnivåer. Extraktet som erhålls från kärnorna i afrikanska mango innehåller ämnen som är kända för att:

 • Öka metabolismen och angripa fettcellerna på flera sätt
 • Hämma ett enzym som omvandlar glukos till fett i kroppen
 • Öka tillgängligheten för adiponektin; ett hormon som påverkar ämnesomsättningen och hjälper till att reglera glukosnivån
 • Reglera leptinnivån; ett hormon som påverkar ämnesomsättningen och aptiten och som signalerar till din hjärna när du har ätit tillräckligt
 • Stimulera ämnesomsättningen och hjälpa dig att kontrollera aptiten

På grund av dessa fördelaktiga egenskaper används afrikansk mango i alternativmedicin. Du har kanske hört talas om afrikansk mango piller, pulver eller vätskor som skapats för att främja viktminskning. (1)

Fördelar med afrikansk mango

Om du letar efter en superfrukt som kan ge dig energi, hjälpa till att bekämpa fria radikaler och avgifta din kropp, kan du lägga till afrikansk mango till din diet! Här är en lista på 10 andra positiva effekter som denna fantastiska frukt kan ha för din kropp:

 1. Kan underlätta dina viktminskningsmål

  Enligt en forskningsstudie som publicerades av National Center for Biotechnology Information rapporterade 208 deltagare, som följde en diet med afrikansk mango i fyra till tio veckor, betydande förändringar i deras kroppsvikt. (2)

 2. Hjälper till att stärka ditt matsmältningssystem

  Afrikansk mango innehåller enzymer som är fördelaktiga vid nedbrytning av protein. Eftersom frukten är naturligt fiberrik ökar den även matsmältningsfunktionen och hjälper till med avgiftning och eliminering.

 3. Afrikansk mango näringsvärde

  Västerländska dieter och livsmedel är ofta bearbetade, vilket minskar matens näringsvärde. Afrikansk mango har ett högt näringsvärde och är fullpackad med viktiga vitaminer och näringsämnen som krävs av människokroppen för att fungera optimalt.

 4. Främjar en klar hud och friskt hår

  Afrikansk mango innehåller rikligt med hudvänliga näringsämnen, inklusive A-vitamin och C-vitamin, som båda är viktiga för en välmående hud och friskt hår. Superfrukten innehåller också E-vitamin som är bra för att förbättra hudens struktur och främja hårväxt.

 5. Afrikansk mango är bra för synen

  Afrikansk mango innehåller 25 olika karotenoider, ett potent livsmedel som kan hjälpa till att skärpa och upprätthålla synen.

 6. Hjälper till att balansera kroppens pH-värde

  Dess rikliga innehåll av äppelsyra, vinsyra och spår av citronsyra, kan hjälpa till att upprätthålla kroppens basiska nivåer.

 7. Afrikansk mango hjälper till att sänka kolesterolnivån

  Afrikansk mango är naturligt rik på fibrer, pektin och C-vitamin, en potent kombination som kan vara effektiv för att sänka högt kolesterol.

 8. Stödjer minne och koncentration

  Afrikansk mango innehåller glutaminsyra som hjälper till att öka energin och hålla cellerna vid liv.

 9. Afrikansk mango är rik på järn

  Frukten är en utmärkt naturlig källa till järn och kan vara mycket fördelaktigt för människor som lider av anemi.

 10. Stärker immunförsvaret

  C-vitamin är en viktig källa för immunsystemet och den afrikanska mangons rikliga mängd av askorbinsyra kan hjälpa till att stödja ditt immunförsvar. Det innehåller nästan 75% av det rekommenderade värdet som din kropp behöver dagligen.

Hur bör man ta afrikansk mango för maximal nytta - som tillskott, pulver eller vätska?

Vätskor innehåller i allmänhet extrakt av en enda ingrediens utblandad i en vattenbas och vissa vätskor är så utspädda att inga ingredienser förblir aktiva i dem. Pulver kan bestå av rena malda Irvingia frön, men det finns även kosttillskott som har blandats med andra ingredienser som samverkar för att ge en ännu bättre effekt.

Ett tillskott med afrikansk mango kan tas i samband med en hälsosam kost och ett träningsprogram. Alla extra fibrer hjälper till att öka metabolismen och kan göra det lättare att tappa några extra kilon! Konsultera din läkare innan du börjar använda kosttillskott om du känner dig osäker på om den kemiska sammansättningen passar din kost och din livsstil och om har allergier.

Vad säger hälsoexperter om afrikansk mango?

 • Dr Oz har granskat denna superfrukt och dess inverkan i populära dieter och konstaterade att tillskott med afrikansk mango har bevisats vara effektiva när de används i viktminskningsprogram.
 • Dr Pellegrino kommenterade att användningen av tillskott med afrikansk mango verkar vara en säker och effektiv metod för viktminskning.
 • David Jeffery, redaktören för Body for Life, har rankat afrikansk mango som det bästa medlet för viktminskning.
 • I ett reportage från Fox News bekräftade överviktiga individer att afrikansk mango hjälpte dem att bli av med fett runt magen och att reducera deras kolesterolnivån.
 • Eric Hind, en personlig tränare, säger också att hans kunder har uppnått fantastiska resultat efter att de inkluderade afrikansk mango i deras diet. (3)

Främjar afrikansk mango viktminskning?

Extrakt som är utvunnet av den afrikanska mangos frön har visat sig främja viktminskning. Vi rekommenderar att du väljer ett kosttillskott med en marknadsledande styrka på 5000mg styrka i varje portion, för maximala fördelar av denna superfrukt. Du kan även välja en produkt med GMP-certifiering eller ett tillskott som är glutenfritt eller veganvänligt, enligt dina personliga preferenser. Undvik däremot onödiga fyllmedel och konstgjorda färg- och smakämnen. Ett tillskott med dessa egenskaper kan hjälpa dig att uppnå dina hälso och viktminskningsmål!

Källor:

Andra intressanta artiklar

Dela med