Vilka är biverkningarna av hampa?

Hampa har blivit ett hett ämne, och trots att det inte är samma sak som sin psykoaktiva motpart så har den fått lite av ett dåligt rykte bland människor som känner sig osäkra på vad det faktiskt är och om det är tryggt att använda. För att hjälpa dig lära dig mer om hampa och dess säkerhet har vi satt ihop den här enkla guiden för att skapa förståelse för vad hampa är och vilka potentiella biverkningar som finns.

Vad är hampa?

Vad är hampa?

Hampa, också känd som industrihampa, kommer från växtsläktet Cannabis Sativa och används inom industri och naturlig hälsovård. Och fastän den kommer från samma växtsläkte som drogen cannabis så är det inte samma sak och hampa har inte samma narkotiska eller psykoaktiva egenskaper som sin illegala släkting. De två växterna kan se väldigt lika ut men de skiljer sig åt i sin kemiska struktur och har olika egenskaper. Hampa är känt som en fantastisk superfood och har använts sen över 10 000 år tillbaka då fröna rostades och åts medans växtfibrerna användes till rep, tyg och byggmaterial.

Har hampa några biverkningar?

Hampa är känt för sina många fantastiska hälsofördelar, för bland annat hjärtat, huden, håret, musklerna, lederna och blodcirkulationen, men den kan också ge upphov till en del biverkningar. Det gäller framförallt om man äter den hel och man kan då uppleva:

  • Irritation i halsen
  • Diarre
  • Illamående och kräkningar
  • Bradykardi (långsam puls)
  • Hypertension (Högt blodtryck)

De flesta hampatillskott använder inte hela växten, utan tillverkas istället av hampaolja från fröna eller andra växtdelar (CBD-olja) vilket gör att de är mycket säkrare att använda. Men hampa är mycket fiberrikt och om man tar för mycket på en gång kan det leda till gasbildning, uppsvälldhet och diarre.

Vem borde inte använda hampa?

Även om hampa i regel är tryggt att använda så finns de vissa personer som antingen borde undvika det, eller prata med sin läkare först. Dessa personer är:

  • Gravida eller ammande mödrar
  • De som tar medicin med hjärtglykosider
  • De som tar vätskedrivande mediciner

Är hampa säkert?

Är hampa säkert?

Både hampafrön och hampaolja har använts i århundraden inom traditionell kinesisk medicin, så även om det inte finns överdrivet mycket modern forskning på plantan, kan man fortfarande säga att den använts framgångsrikt och effektivt. Tillskott och droppar med hampa bör därför vara trygga och säkra att använda så länge du följer anvisningarna och köper från en pålitlig återförsäljare som bara använder hampa av hög kvalitet.

Sammanfattning

Med all osäkerhet som finns kring hampa som ingrediens, framförallt när den kopplas till narkotisk cannabis, är det inte konstigt att tillskott med hampa väcker en del frågor. Men nu borde du ha koll på vad hampa är, hur den skiljer sig från cannabis och vilka potentiella biverkningar som finns. Kom dock ihåg att inte alla upplever biverkningar och när hampa används i rätt doser, till exempel i form av doserade kosttillskott, borde det inte vara några bekymmer!

Andra intressanta artiklar

Dela med