8 naturliga metoder för att bli av med ärr

Ärr kan uppstå i alla former och storlekar och är sällan något som du vill visa upp. Här är 8 naturliga metoder du kan prova för ärr behandling

Har du ärr i ansiktet eller på kroppen? Ärr kan uppstå av olika anledningar. Många har små akne ärr i ansiktet eller på kroppen. Man kan även ha synliga ärr på grund av en skada man råkat ut för, bristningar eller vattkoppor från när man var barn. Det finns flera olika typer av ärr som alla kan se olika ut, men de flesta kan bli mindre synliga med tiden och med olika naturliga metoder för ärr behandling.

Det finns tre olika typer av vanliga ärr. Hypertrofiska ärr är oftast röda och tjockare. De är även upphöjda från huden. Dessa ärr är ofta mer synliga till en början med på grund av färgen och faktumet att de är upphöjda. Men med tiden kan hypertrofiska ärr blekas av sig själva vilket kan göra de mindre märkbara. Keloida ärr även de upphöjda från resterande hud och har en röd/lila färg. Dessa typer av ärr är vanligare hos personer med en mörkare hudfärg. Även om färgen kan bleka så brukar de växa större än själva skadan vilket kan göra dem mer synliga än andra ärr. Atrofiska ärr är, till skillnad från de andra, fördjupningar i huden. Till exempel akne ärr är atrofiska ärr. De ser ut som små runda gropar i huden och är oftast rätt små.

Metod 1 av 8: Citron

en stor och gul citron i narbild mot en vit bakgrund

Har du prova ärr behandling med citron? Citroner innehåller alfa-hydroxy syror (AHA) som bidrar till att avlägsna döda hudceller, hjälpa nya celler växa, och de kan även bidra till att återställa hudens elasticitet.

 • Se till att ditt ärr och huden runt ärret rengörs grundligt
 • Tillsätt 1 tsk citronsaft på en bomullstuss
 • Gnid bomullstussen på det ärrade området
 • Låt det sitta i ca 10 minuter och skölj sedan bort det
 • Citronsaft kan göra huden känslig för ljus, så se till att bära solkräm efteråt om du vistas i starkt solsken

Metod 2 av 8: Honung

en glasburk fylld med honung med en traslev som droppar honung pa den mot en vit bakgrund
 • Blanda 2 msk rå honung med 2 msk bakpulver
 • Massera i 3 minuter
 • Placera en varm tvättlapp över området
 • När tvättlappen har svalnat använda den för att torka området rent

Tips: Prova att blanda 2 msk rå honung med 1 msk bakpulver för att göra en återfuktande ansiktsmask för att minska akneärr. Blanda ihop ingredienserna och applicera i ansiktet. Låt verka endast i några minuter och tvätta sedan bort. Använd en gång i veckan för bäst resultat!

Metod 3 av 8: Lökextrakt

en halv gul lok lutar mot tva hela gula lokar med ett gront blad bredvid. mot vit bakgrund

Lök är anti-inflammatoriskt och kan hämma produktionen av kollagen i ett ärr, vilket kan göra det mindre synligt.

Du kan använda lökextrakt i form av en gel som du applicerar på ärret. För bäst resultat bör du upprepa behandlingen dagligen i minst några månader.

Metod 4 av 8: Aloe vera

flera delar av ett uppskart aloe vera blad ligger staplat pa hog mot en vit bakgrund

Överväg att prova aloe vera gel. Aloe Veras anti-inflammatoriska egenskaper kan bidra till att minska hudirritationer och avlägsna döda hudceller från sår. Aloe vera kan också minska svullnad, hjälpa till att reparera skadade hudceller och stärka nya hudceller.

Aloe vera förekommer i många olika former inklusive gel, salva och kräm. Applicera och massera aloe vera direkt på ärrvävnad flera gånger om dagen.

Metod 5 av 8: Indiska krusbär

tva grona krusbar med ett gront blad bakom mot en vit bakgrund

Indiska krusbär är en rik källa till C-vitamin och är mest effektivt om det tillämpas på ett nyligen läkt område, då det omedelbart hämmar bildningen av ärrvävnad.

Indiska krusbär används oftast i form av pulver eller kräm. Du kan även göra din egen kräm av indiska krusbär hemma genom att blanda pulvret med vatten eller olivolja. Massera sedan in krämen på det drabbade området.

Metod 6 av 8: Dermaroller

Mikronålning med dermaroller har blivit ett populärt alternativ speciellt för acneärr behandling, eftersom det är säkert och kostnadseffektivt. Mikronålning är en procedur som syftar till att förbättra hudens ojämnheter såsom akneärr, bristningar och rynkor. Man använder en enhet med små titannålar som rullas över ärr i ansiktet eller kroppen och skapar små, nästan osynliga mikrokanaler i hudens övre lager, vilket främjar kollagenproduktionen. Eco Master Dermaroller har visat sig kunna reducera och släta ut huden naturligt och hjälpa dig att bli av med ärr och bristningar effektivt efter till exempel en operation, graviditet, viktnedgång eller akne.

Metod 7 av 8: Prova gurka

en gron gruka som ar uppskuren och staplad pa hog mot en vit bakgrund

Gurkor är billiga, lätta att hitta och används vanligen för att göra huden mjukare och mera smidig. En bonus är att gurkor är inte sura och väldigt sällan orsakar hudirritationer. Det finns en anledning till att gurka används mycket inom skönhet och varför man så ofta ser bilder från lyxiga spabehandlingar på folk som ligger med ansiktsmask och gurkskivor på ögonen. Med tanke på gurkors höga innehåll av vatten är det kanske inte så konstigt att de är otroligt återfuktande. Det har även ett högt innehåll av C-vitamin vilket kan ha fantastiska egenskaper för huden.

Gör din egen behandling genom att ta bort fröna och mosa gurkan tillsammans ca 4-5 myntablad i en mixer. Vispa en äggvita separat och lägg sedan detta till din blandning.

 • Applicera blandningen på ärret och låt det verka i cirka 20 minuter
 • Tvätta bort det med kallt vatten och torka området med en ren handduk
 • Upprepa detta regelbundet för optimalt resultat

Metod 8 av 8: Nyponfröolja

en glasflaska med kork ar fylld med olivolja, en olivkvist ligger bredvid. mot vit bakgrund

Denna kraftfulla näringsrika olja är effektiv mot acneärr behandling, åldersfläckar och mogen hy då den innehåller retinol och kan hjälp huden att producera ny vävnad.

Massera in oljan på ärrat område och låt verka i 30-40 min. Torka eller tvätta bort eventuell överflödig olja.

Vi erbjuder flera olika produkter för dig som vill bli av med dina ärr eller bristningar, som är vetenskapligt utformade för att kunna minska ärrbildningen.

Dela med