• Handla tryggt

  Köp nu – betala när du fått din order

 • Pengarna-tillbaka-garanti

  Gäller på utvalda produkter

 • Dataskyddsförordningen

  Dina uppgifter är säkra hos oss

Dålig blodcirkulation - orsaker och lösningar

Det finns ett flertal olika orsaker till problem med dålig cirkulation. Det kan bero på kosten, ålder, motion, rörbarhet, sjukdomar och här beskriver vi vad du som har problem med dålig blodcirkulation kan göra åt dem.

Med tiden kan minskat blodflöde orsaka domningar, stickningar, nervskador och så småningom vävnadsskada. Om dessa symptomer lämnas obehandlade, minskar blodflödet och plack bildas i din halspulsåder vilket kan resultera till en stroke. Om plack byggs i artärerna i ditt hjärta så riskerar du att få en hjärtattack.

Perifer artärsjukdom (PAD) kan leda till dålig blodcirkulation i benen. PAD är ett tillstånd som orsakar förträngning av blodkärl och artärer. I en tillhörande tillstånd som kallas åderförkalkning, artärer stelnar på grund av plack byggs upp i artärerna och blodkärl. Båda tillstånden leder till dålig blodcirkulation till dina extremiteter och kan resultera i smärta och dålig blodcirkulation. Det finns hjälp att få och flera effektiva typer av behandlingar för trötta och värkande ben och fötter. PAD är vanligast hos vuxna över 50 års ålder men det kan också förekomma hos yngre. Rökare löper större risk än icke-rökare för att PAD utvecklas tidigt i livet.

Vikten av blodcirkulation

Hejsan svejsan ha information här

Blodproppar

Blodproppar kan delvis eller helt blockera din blodcirkulation. De kan utvecklas nästan vart som helst i kroppen men en blodpropp som utvecklas i dina armar eller ben kan leda till cirkulationsproblem.

Blodproppar kan utvecklas av en mängd olika skäl och de kan vara farliga. Om en blodpropp i benet bryts kan den passera genom andra delar av kroppen, inklusive ditt hjärta eller lungor. När detta händer kan resultaten vara allvarliga och även dödliga. Om detta upptäckts innan de orsakar ett problem kan en blodpropp ofta behandlas framgångsrikt. Du kan minska och reducera problem med dålig cirkulation med en cirkulationstränare så som Circulation Massager som ökar cirkulationen.

Åderbråck

Åderbråck är förstorade vener som orsakas av inkompetenta venklaffar. Åderbråck visas som knotiga och svullnader på huden och de är oftast finns på baksidan av benen. De skadade vener kan inte transportera blod lika effektivt som andra vener så dålig blodcirkulation kan bli ett problem. Även om det är sällsynt kan åderbråck också orsaka blodproppar.

Dina gener avgör till stor del om du kommer att utveckla åderbråck. Om en släkting har åderbråck eller problem med dålig blodcirkulation är risken högre att du drabbas. Kvinnor är också mer benägna att utveckla dem liksom människor som är överviktiga eller feta.

Diabetes

Du kanske tror diabetes endast påverkar ditt blodsocker men det kan orsaka problem i många olika delar av kroppen. Dålig cirkulation orsakad av diabetes kan orsaka benet kramper, liksom smärta och kramp i vaderna, lår eller skinkor. Dessa kramper kan vara särskilt illa när man är fysiskt aktiv. Personer med avancerade diabetes kan ha svårt att upptäcka tecken på dålig blodcirkulation eftersom diabetes kan orsaka minskad känsla i dina armar och ben.

Diabetes kan orsaka hjärt- och blodkärlsproblem och personer med diabetes löper en ökad risk för åderförkalkning, högt blodtryck och hjärtsjukdomar.

Fetma

Att bära runt extra kilon är ofta en stor börda för din kropp. Dessutom om du är överviktig, sittande eller stående i timmar kan det leda till ytterligare cirkulationsproblem.

Övervikt och fetma är också en vanlig orsak till ökad risk för många av de andra orsakerna till dålig cirkulation, inklusive åderbråck och blodkärlsproblem.

Raynauds sjukdom

Människor som upplever kronisk kalla händer och dålig blodcirkilation i sina fötter kan ha ett tillstånd som kallas Raynauds sjukdom. Denna sjukdom orsakar de små blodkärlen i dina händer och tår att begränsas. Förträngda artärer förflyttar blodet långsammare genom kroppen så att du kan upplever symptom på dålig cirkulation. Symtomen vid Raynauds sjukdom är särskilt utbrett när du är i kyla eller uppleva en ovanligt hög nivå av stress.

Vid Raynauds sjukdom kan även andra delar av kroppen påverkas förutom dina fingrar och tår. Vissa människor kommer att uppleva symptom av sjukdomen i sina läppar, näsa, bröstvårtor, och öron. Kvinnor är mer benägna att utveckla Raynauds sjukdom. Även människor som lever i kallare klimat är mer benägna att ha problem med dålig blodcirkulation.

Symtom på dålig blodcirkulation

De vanligaste symtomen på dålig cirkulation inkluderar:

 • Stickningar
 • Domningar
 • Bultande eller stickande smärta i armar och ben
 • Smärta
 • Muskelkramper

Varje potentiell tillstånd som kan leda till dålig cirkulation kan också orsaka unika symptom. Exempelvis kan personer med PAD uppleva erektil dysfunktion förutom typisk smärta, domning, och stickningar. Raynauds sjukdom kan orsaka en stickande känsla eller sveda i de drabbade extremiteterna när de värms upp.

Vad du bör äta

En viktig faktor till funktionen av cirkulation är vad du äter. Mat är otroligt viktigt för vårt välmående och det påverkar alla delar av din kropp och sinne. Cirkulationssystemet påverkar även det starkt av vad du får i dig - och vad du inte får i dig. Det är därför viktigt att kolla över dina matvanor om du vill positivt förbättra blodcirkulationen! Här kommer en lista på vad du bör äta för att få ditt blod att flöda som det ska.

Ät detta:

 • Citrusfrukter
 • Nypon
 • Paprika
 • Grönkål
 • Lök och vitlök
 • Spenat
 • Mörk choklad
 • Broccoli
 • Cayenne pepper

Alla dessa livsmedel är enkla att få in i din vardagliga matrutin! Addera färskpressad apelsinjuice till frukosten, pressa citron i ditt vatten, ha spenat i lunchsalladen och laga din middag i redigt med vitlök.

Livsstil och blodcirkulation

Ofta kan ens blodcirkulation påverkas negativt på grund av ens livsstil. Det är därför viktigt att se över hur man lever om man är ute efter att förbättra cirkulationen. Här är några saker att tänka på att göra och inte göra när du ser över din livsstil och vad som kan påverka blodcirkulationen:

 • Undvik att vaxa dig
 • Sluta röka
 • Ät mindre salt
 • Motionera
 • Ät en hälsosam och varierad kost

Gingko Biloba

Gingko biloba är ett naturligt sätt att förbättra blodcirkulationen på. Detta är ett träd som traditionellt används både som en naturlig medicin men även för att äta. Detta naturligt kosttillskott kan bland annat användas för att förbättra kognitiv förmåga, förbättra minnet och leda till mindre stress och bättre humör. Mest känt är kanske dess effekt på blodcirkulation och hur det kan användas som ett naturlig botemedel för dålig cirkulation. Ginko bilobas blad sägs nämligen kunna vidga blodkärlen i kroppen vilket gör det lättare för blodet att cirkulera som det ska.

Sök hjälp

Diskutera symptom på dålig blodcirkulation och hur du ökar den med din läkare. Om du upplever obehagliga symptom kan de vara ett tecken på en underliggande hälsotillstånd. Blodproppar som flyttar in i dina lungor kan vara livshotande. Andra obehandlade villkor kan leda till allvarliga komplikationer. Du kan få hjälp med att använda en cirkulationstränare, speciell receptbelagd medicin samt leva ett aktivare liv med regelbunden motion och en hälsosam kost. Din läkare kommer att arbeta för att fastställa orsaken till dålig blodcirkulation och behandla den underliggande orsaken