• Handla tryggt

    Köp nu – betala när du fått din order

  • Pengarna-tillbaka-garanti

    Gäller på utvalda produkter

  • Dataskyddsförordningen

    Dina uppgifter är säkra hos oss

Kan kryddstark mat hjälpa dig gå ner i vikt?

När det kommer till all motverka uppsvullnaden kan även små justeringar av ditt kaloriintag göra skillnad på din vikt. Kryddstark mat kan hjälpa att driva dig mot en hälsosammare livsstil och du kan öka intaget med ett naturligt tillskott med chili.

Kryddans magiska krafter

Det ämne som ger Cayenne sin hetta - Capsaicin - kan även hjälpa till med viktminskning. Capsaicin har också smärtstillande egenskaper och används som en behandlingsform för artros, nervsmärta och ländryggssmärta. Dock är det inte lämpligt för alla. Om du är allergisk mot kiwi, bananer, kastanjer, avokado eller latex, kan du också vara allergisk mot Cayenne.

Kryddstark mat och aptit

Livsmedel smaksatta med Cayenne kan hjälpa dig att tappa några kilon genom att minska din aptit. Cayenne bidrog till att minska deras sug efter fet, söt och salt mat i flera undersökningar som gjorts på kryddstark mat.

Kryddan bidrar också till att du känner dig mer mätt. Man undersökte effekterna av att komplettera dieten med Chili burn för fettförbränning hos en mindre grupp deltagare som åt en normal kost. Detta fann att jämfört med en kontrollgrupp, rapporterade den grupp som tillförts kryddan en ökning av mättnadskänsla och var mindre sannolika att äta för mycket.

Kryddstark mat och ämnesomsättning

Kryddstark mat kan inte bara minska din aptit, men också bidra till en ökad kaloriförbränning. Kryddan öka din kroppstemperatur, vilket i sin tur ökar mängden energi du förbrukar. Även om resultaten från olika studier varierar, kan Cayenne hjälpa dig att bränna så mycket som 119 kalorier per dag. Dock behöver den förbättrade kaloriförbränningen inte fungera för alla. Det verkar som att Capsaicin inte har en lika stor effekt hos dem som är överviktiga eller feta,

jämfört med tunnare individer. Effekterna kan också avvara snabbt, eftersom kroppen kan utveckla en tolerans mot hettan.

Kryddstark mat för fettförbränning

Kryddstark mat bränner kanske inte så många kalorier hos överviktiga individer, men den kan bränna fett. Man undersökte även effekterna av Capsaicin på energiförbrukning och fettförbränning hos en grupp överviktiga människor. Även om man fann att kryddan inte hade någon effekt på energiförbrukningen, så stimulerade den en förlust av bukfett hos deltagarna.

Tillsätt krydda för att gå ner i vikt

Strö lite cayennepeppar på dina frukostägg eller gör en kryddstark keso och servera med stänger av gurka och selleri. Lägg en skiva eller två av färsk chilipeppar i din skål med svarta bönor för att hetta till den, eller använd till soppan, salladen eller blanda till en dipp. Den färska chilipepparn kan också ge en kick till ditt ris. Tillsätt torkad cayennepeppar till tomatsåsen, chilin eller grytan för att lyfta fram smakerna och för att ta del av viktminskningsfördelarna.

Det har länge varit känt att fettförbrännare för kroppen bidrar till att påskynda din ämnesomsättning. Det är trott att det viktigaste elementet som ger chili sin hetta - Capsaicin - är ansvarigt för att skapa denna effekt, eftersom det skapar värme och höjer kroppstemperaturen vid konsumtion.

Capsaicin och dess effekter

Capsaicin är källan till chilipepparns hetta. Den finns i jalapenos, habaneros, cayenne, och de flesta andra sorters chilipeppar. Utöver sina viktminskningseffekter, har Capsaicin visat sig fungera som ett blodförtunnande medel, vilket bidrar till förhindrande av blodproppar. Studier med fokus på länder där chili konsumeras till stor del, såsom i Thailand, har visat att människor som regelbundet äter chilipeppar har en kraftigt minskad förekomst av många blodproppssjukdomar. Capsaicin är också trodd att fungera anti-inflammatoriskt och hjälper att kontrollera smärta.

Har kryddstark mat och ämnesomsättning ett samband?

Studier har visat att en kryddstark måltid, såsom en skål med chili, kan ge en tillfällig ökning av ämnesomsättningen med ca 8 % mer än personens normala ämnesomsättning. Detta värde anses ganska försumbart och liknande studier har rapporterat samma resultat hos människor som ätit svartpeppar eller ingefära. Du kan även kombinera kryddstark mat med naturliga förbränningsökande tillskott för att uppnå en viktminskning med kosttillskott.