• Handla tryggt

    Köp nu – betala när du fått din order

  • Pengarna-tillbaka-garanti

    Gäller på utvalda produkter

  • Dataskyddsförordningen

    Dina uppgifter är säkra hos oss

Oil pulling, vilken olja är bäst? Weightworld jämför av tre populära

Oil pulling har funnits i tusentals år men har fått ett stort uppsving på senaste tiden. Med mer än bara oil pulling med kokosolja på marknaden, vilken typ av olja är egentligen bäst? Tre av de mest rekommenderade och populära oljorna är sesamolja, solrosolja och kokosolja. Vi på WeightWorld har jämfört de tre, men innan vi börjar diskutera smak och textur, låt oss prata om hur hälsofördelarna skiljer sig.

Traditionellt är sesamolja en av de mest rekommenderade oljorna av skönhetsfantaster - det av en god anledning. Sesamolja har till synes de högst antibakteriella egenskaperna av de tre oljorna, dessa kan förhindra plack, karies och tandköttsinflammation. Även solrosolja har antibakteriella egenskaper som bidrar till att förhindra tandköttsinflammation. Kokosolja har också antibakteriella egenskaper och laurinsyran som finns i kokosolja har bakteriedödande egenskaper som kan hjälpa mot både svamp och bakterier.

Alla tre typer av olja ska kunna bidra till tandblekning och ett vitare leende. Då vi inte har några snabba sätt att mäta hur effektiva oljorna är mot tandköttsinflammation och karies valde vi istället att testa hur behagliga de var att använda och hur bra de verkade göra rent tänderna. Vi utförde oil pullingen det första vi gjorde på morgonen, innan vi åt eller drack någonting. Här nedan ser du hur de olika oljorna stod sig mot varandra:

Kokosolja

Det konstigaste med kokosolja är att den är i fast form tills den blivit tillräckligt varm (om den förvaras i rumstemperatur), något som till en början kändes väldigt udda. Efter ett par dagars användning insåg vi att vi föredrog när oljan till en början var fast, trots att det var en konstig känsla att ha olja som smälter i munnen. Då vi är stora fans av kokosnöt tyckte vi att oljan smakade bra. Ett tips för dig som inte tycker om kokosolja är att addera en droppe pepparmintolja till kokosoljan innan du påbörjar din oil pulling – den ger en härlig mintsmak i munnen. Tål du inte oljan kan du helt enkelt använda en annan typ av olja.

Efter 20 minuters oil pulling kändes tänderna rena och lena.

Sesamolja

Sesamfrön smakar gott, sesamolja mindre bra - i alla fall om den ska swishas runt i munnen. Vi tyckte inte om en enda minut av den tid oljan var i munnen. Vi skulle inte heller rekommendera att addera någon essentiell olja för att bättra på smaken, det skulle kunna göra saken ännu värre. Konsistensen på oljan var fortfarande oljig, den var däremot tunnare än både solros- och kokosoljan.

Precis som med kokosoljan kändes tänderna rena och lena efter 20 minuters oil pulling.

Solrosolja

Vi blev ganska överraskade när vi använde solrosolja som bas för oil pulling – den smakade nämligen ingenting. Trots att texturen var en aning tjockare än sesamoljans så kommer denna som en stark tvåa efter kokosolja. Om du föredrar att inte en smakfri olja är det här ett bra alternativ. Du kan även smaksätta solrosoljan med olika essentiella oljor om du vill att den ska få smak.

Precis som med de andra två swishades denna olja runt i 20 minuter och tänderna kändes lena och rena.

Vilken olja vinner?

Det är bra att ha komponenter som hälsofördelar, smak och textur i åtanke när du när du bestämmer dig för vilken olja du vill använda för oil pulling - dessa saker kan hjälpa dig att inse vilken olja som är rätt för just dig. Vår favoritolja blev kokosoljan, vi tyckte om smaken och det faktum att den har antibakteriella egenskaper. Kan du inte bestämma dig för en favorit behöver du inte välja enbart en! Att rotera oljor kan ge än mer hälsofördelar eftersom att du får fördelarna från alla oljor, eller så kanske du vill rotera bara för att ändra smak för ett tag. Oavsett vilken/vilka du väljer är det bättre att du använder någon än ingen alls!