• Handla tryggt

    Köp nu – betala när du fått din order

  • Pengarna-tillbaka-garanti

    Gäller på utvalda produkter

  • Dataskyddsförordningen

    Dina uppgifter är säkra hos oss

9 naturliga sätt att detoxa munnen på

Bakterie- och giftnivåerna i munnen är viktiga för hela kroppen. Infektioner och bakteriell växtlighet i munhålan kan resa genom våra system och leda till hjärt- och kärlsjukdomar, bakteriell lunginflammation, diabetes och låg födelsevikt – sjukdomar och symptom som alla går att förebygga. Så vad är då det bästa sättet att hålla munnen ren på? Här kommer nio tips för en hälsosam och giftfri mun!

1. Giftfri tandkräm

Då tandkräm är antibakteriell är den nödvändig för att bibehålla en god munhälsa, men det är också viktigt att tänka på vilken typ av tandkräm man använder. Du kan detoxa din tandkräm genom att eliminera fluorid, triklosan, laurylsulfat, natriumhydroxid och andra kemikalier. Dessa är nämligen skadliga för hela kroppen och kan även reducera de nyttiga bakterierna (probiotika) som finns i munnen. Försök att välja en tandkräm som använder naturliga antibakteriella agenter och ingredienser som kan ge en fräschare andedräkt såsom lakrits, eukalyptus, pepparmint, neem och nejlika. Eller ännu bättre – gör din egen!

2. Tungskrapa

Det snabbaste och enklaste sättet att bli av med bakterier i munnen på är med en tungskrapa. Tungskrapning är en traditionell Ayurveda-teknik som rengör munnen från bakteriell uppbyggnad, matrester, svamp och tar bort döda celler från tungans yta. Tungskrapning bidrar inte bara till att rengöra munnen och fräscha upp andedräkten, den stimulerar även metabolismen.

3. Jonisk tandborste

Tandborstar används för att mekaniskt reducera dåliga bakterier från munnen, men nya studier avslöjar att joniska tandborstar har fler fördelar. En jonisk tandborste kastar om polariteten på tandens yta från negativ (-) till positiv (+) vilket drar plack mot tandborstens huvud. Som resultat kan du reducera mer plack. Och inte bara det, eftersom att tändernas polaritet är tillfälligt omvänd nekar dina tänder plack även i områden som inte har nåtts av borsthåren. Forskning har uppvisat att joniska tandborstar reducerar hypersensitivitet, plack och blödning, vilket gör det till ett av våra favoritsätt att rengöra tänderna på.

4. Oil pulling

En enkel swishning av din favoritolja är svaret på en fräschare andedräkt, vitare tänder och en giftfri kropp. Oil pulling bokstavligen drar gifter från munhålan, gifter som sedan spottas ut och rensas ut från kroppen. I en undersökning indikerades det på att oil pulling reducerade tandköttsinflammation orsakad av plack. Samma undersökning visade också att oil pulling reducerade bakterien Streptococcus mutans, en bakterie känd för att skapa karies. Så köp hem en burk kokosolja till köket och börja med oil pulling idag!

5. Probiotika för munhälsa

Vi har varit väldigt fokuserade på att få i oss nyttiga bakterier för vår mage med kombucha och fermenterad mat att vi helt glömt bort vår mun! Även munnen behöver dessa nyttobakterier, därför kan det vara extremt fördelaktigt att ta probiotikatillskott speciellt anpassade för munnen – speciellt om du ofta får hål i tänderna. Ju mer nyttobakterier du har, desto bättre skydd får du mot de dåliga bakterierna vilket reducerar risken för inflammation och infektion.

6. Neemolja

Neemolja är ett uråldrigt botemedel för att reducera dåliga munbakterier. Oljan har tyvärr ingen trevlig smak, men vi tror tillräckligt mycket på dess helande egenskaper för att stå ut med smaken. Som en antibakteriell kan neemoljan användas för att stoppa de dåliga munbakterierna från att ta över och föröka sig. Kliniska studier har visat att neem kan vara effektivt i att sänka nivåerna av plack och tandsten, medan det kan reducera inflammationer, blödande tandkött och tandinfektioner. Det är bara att applicera några få droppar olja direkt på tandköttskanten, massera och ha det kvar där över natten.

7. Grönt te

Grönt te skyddar inte bara mot strålning, höjer din mineralisering och bistår vid viktnedgång, den här gröna mirakeldrycken kan också förbättra din generella munhälsa. Forskning visar att frekvent konsumtion av grönt te kan främja hälsosamma tänder och tandkött och även reducera tandlossning. Det sägs att grönt te arbetar genom sina höga nivåer av antioxidanten katekin. Studier har demonstrerat katekinens förmåga att reducera inflammation i kroppen, liksom indikatorerna på tandlossning, och därigenom reducerar dåliga munbakterier.

8. Camu camu

I försök att inte bara boosta vårt immunsystem utan också hålla vårt tandkött i toppform är det bra med c-vitamin. Istället för att få vitaminen från en syntetisk tablett ser vi till att inta den naturligt genom superfooden Camu Camu (Myrciaria dubia). Camu camu innehåller hela 250 mg vitamin c per tesked, det är mer än i någon annat känd botanisk källa. C-vitamin är nödvändigt för en hälsosam mun då den reducerar uppkomsten av blödande tandkött, tandköttsinflammation och även tandlossning. De bra nyheterna är att Camu Camus positiva egenskaper sträcker sig ännu längre och kan både stärka kroppens resistens och förbättra hudens textur samtidigt som den reparerar och upprätthåller ben, tänder och brosk.

9. Tandtråd med tea tree-olja

Det går inte att undkomma det – att använda tandtråd dagligen är essentiellt för att hålla våra munnar fräscha och rena, så varför inte addera en extra bonus med tea tree-olja! Tea tree-olja är naturligt bakteriedödande och reducerar dåliga bakterier i munhålan. Forskning tyder på att oljan signifikant reducerar tandköttsinflammation och blödande tandkött, även hos de med gingivitis. Så bunkra upp med tandtråd för att bli kvitt de små ilskna tandtrollen som gömmer sig mellan dina tänder!

För en bättre munhälsa kan du alltså…

Se till att borsta tänderna med en giftfri tandkräm, använda en jonisk tandborste och glöm inte att skrapa tungan! Utför oil pulling med kokosolja och få i dig massor med probiotika som är bra för munhälsan. Se till att ditt intag av c-vitamin är rikligt, droppa neemolja på tandköttet och avnjut massor med grönt te. Sist men inte minst - se till att tandtråda varje kväll!